BP2035 / Kompakt város / Városépítészet 2 / 2015

város2015b

Tankörvezetők: Alföldi György DLA, Benkő Melinda PhD, Fonyódi Mariann PhD, Kádár Bálint, Kissfazekas Kornélia PhD, Pálfy Sándor DLA, Szabó Árpád DLA (Eng), Szabó Julianna PhD, Varga Imre
Tantárgyfelelős: Benkő Melinda PhD

VÁROS 2 / 2015 TAVASZ / JELES TERVEK

TANTÁRGY TEMATIKA ÜTEMTERV

JÖVŐKÉP

LINK GYŰJTEMÉNY

REA 19

OKTATÁSI ANYAGOK / BEVEZETŐ ELŐADÁSOK

MINTATERV DOKUMENTÁCIÓ

Budapest 2035 / KOMPAKT VÁROS a félév tervezési feladata. A Hungária körgyűrű és a villamos vonalak metszéspontjában kialakuló várható sűrűsödési pontok közül a Róbert Károly körút és a Lehel út csomópontjának közvetlen környéke lesz a félév tervezési területe. Ha a Budapest el akarja érni a kitűzött céljait, a kompaktságát akarja növelni, fel kell készülnie erre! Mit kell tennie az egyes városrészeknek és a városnak, a szerkezeti tervek szerinti kereteket elfogadva? Az egyes területegységek +/- programját figyelembe véve milyen városrendezési, szabályozási lépéseket kell tenni, hogy a kompakt állapot kialakulását támogassák a döntések? Az egyes területegységek városépítészeti/építészeti képe milyen lesz, ha létrejön a kívánt állapot? Milyen beépítéseket kell tervezni erre a piacképes sűrűségre?

A féléves tervezés során a tankörök feladata, az átmeneti zónában kiválasztott tervezési helyszín számára a megadott jövőképet alapul véve, a 2035-ös igényekre tekintettel a szükséges várostervezési, -rendezési, -építészeti tervezési munkák elvégzése. A cél az, hogy a 2020 után a fejlesztések városszerkezetileg megfelelő helyre kerüljenek, jó funkcionális összetétellel, és környezeti szempontból fenntartható minőségben valósuljanak meg annak érdekében, hogy Budapest kompaktsága erősödjön, és a városkép fejlődjön 2035-re.

A tárgy adatlapja a tanszéki honlapon.