Budapest, Zugló /// nagyvárosi közösségi lakhatás

oktatók: Szabó Julianna PhD – Babos Annamária (Közösségben Élni)


Budapesten elszabadultak az ingatlanárak. A megfelelő lakáskörülmények biztosítása lassan lehetetlenné válik egy kezdő diplomás számára, de rajtuk kívül is sokan vannak, akik képtelenek belépni a lakáspiacra.

Mit lehet tenni az ingatlanpiaci spekuláció ellen? Hogyan adaptálhatók a Nyugat-európai megoldások Magyarországra? Van-e városi alternatíva az ingatlanfejlesztői lakóparkokon és a szociális bérlakásokon kívül? Mi lehet ebben egy önkormányzat szerepe? És mi az építészé? Miben fog különbözni a cohousingok építészete a szokásos társasházaktól? Hogyan tudjuk kiterjeszteni a co-housing közösségek jótékony hatásait a szomszédságra?

Zuglóban fogunk dolgozni, olyan helyszíneken, ahol a “Zöld Zugló”-hoz méltatlan, idejétmúlt funkciók, beépítési formák maradtak fenn. Felhasználva a felhasználhatót, kipótolva a foghíjakat, összefüggő, közösségi és közterületi hálózatot kialakítva olyan városi mikrokörnyezeti modelleket szeretnénk létrehozni, amelyeket minden értelemben a legmagasabb élhetőség jellemez.

A félév során megismerkedünk a co-housingok elméletével, kiscsoportokban modellezzük döntéshozási és tervezési módszereiket.