URBANITALIA – AVERSA 1

WSH2004

2004. június 4-én Capriban megszervezett Nemzetközi Fórum során az Urbanisztika tanszék valamint az aversai Önkormányzat, és a helyi katolikus egyházat képviselő Diocesi, valamint 4 építész-oktatással foglalkozó felsőfokú intézmény (Seconda Università degli Studi di Napoli, Ecole d’Architecture de Paris La Villette, Laboratoire de Psychologie Sociale Università Paris XIII, Centro Internazionale di Studi su Disegno Urbano di Firenze) közös megállapodást írtak alá. A megállapodás szerint a fenti szereplők közösen részt vesznek az Aversa dél-olasz város megújítására irányuló ún. UrbanItalia – Aversa program munkájában.

A program magyar felelőse és koordinátora Locsmándi Gábor egy. docens és Kissfazekas Kornélia egy. adjunktus.

Az UrbanItalia Programot az Európai Unió un. Közösségi Kezdeményezések Urban Pályázati Programjának mintájára állították össze. A pályázat célja lepusztult, több szempontból hátrányos helyzetű városok – építészeti, társadalmi, gazdasági – megújításának a támogatása. Aversa 2000-ben nyerte meg 15 további olasz város – köztük pl. Velence, Trieszt, Herculaneum 2. (www.urbanitalia.it) –  mellett a közel 10 milló eurós támogatást, amely elméleti-kutató munkára és (kiegészítve egyéb forrásokkal) konkrét megvalósításra terjedt ki. A több éves és több fázisra bontott projekt 2 fő üteme  (“Kulturális kapcsolatok más európai országokkal” – “A Program elterjesztése egyetemeken”)  érinti a tanszékünket, az aversai, a nápolyi, firenzei és párizsi építészkarokkal együtt. A Program 2006. decemberében zárul le. (www.urbanaversa.org)

A Program a tanszékünk szempontjából két egymással párhuzamos fő folyamatra bomlik: – A nemzetközi munkacsoport munkájában való együttműködő résztvétel a város revitalizációs stratégiájának megfogalmazása érdekében. Ennek keretében a program magyar felelősei részvettek az Aversában majd Capriban megszervezett konferenciákon, ahol a budapesti városrehabilitációs tapasztalatokról tartottak előadást és egy kiállítás keretében azokat bemutatták. 3. a,b,c – Hallgatók bevonása a közös munkába, hallgatói tervek készíttetése aversai helyszínekre, workshopok keretében, melynek megfelelően valamennyi, a programban résztvevő oktatási

intézmény meghirdette a hallgatói számára egy nemzetközi hallgatói csoport munkájában való közreműködés lehetőségét. 4.

Minden egyes intézmény 6-6 hallgatót és 2-2 oktatót delegálhatott a „munkacsoportba”, amely részben hazai kutatómunkát végzett, részben 2×1 hetes olaszországi workshop keretében az aversai helyszínen együtt dolgozhatott. A BME-n meghirdetett pályázatra közel 50–en jelentkeztek a portfolióikkal. A kiválasztott magyar részt vevők: Falb Anita, Losonczi Anna, Kelemen Bálint, Kund Iván Péter, Rényi Örs Péter, Virág Péter. A magyar csoport a felkészülést hazai gyűjtő munkával kezdte. Az első aversai workshopot – amelynek fő célja a helyszín megismertetése és a jövőbeni munka meghatározása, pontosítása volt – 2005. november 20-25. közötti időszakra szervezték. 5. A hallgatók munkája Aversa történeti, normann városközpontjára összpontosult és az alábbi tematikát követte: vizsgálat, az elemzési szempontok megfogalmazása → koncepció meghatározása → a kiemelt tervezési területek pontosítása. A munkát 2-4 fős, „vegyes nemzetiségű” csoportok végezték, amelyek a workshop végén bemutatót tartottak a város elöljáróinak. A hallgatók a második, 2006. áprilisi workshopra 6. már a saját országukban továbbgondolt és – fejlesztett részletesebb városrendezési javaslatokkal érkeztek, melyek a kinti közös munka alapjául szolgáltak. A második workshop is a helyi önkormányzat előtti bemutatóval záródott.

SOCRATES –ERASMUS – HALLGATÓI ÉS OKTATÓI MOBILITÁS

Az Urban Program folyamán megteremtett szakmai kapcsolat lehetőséget nyújtott az Urbanon kívüli együttműködési lehetőségek kiterjesztésére is. Ennek alapján született meg a Socrates-Erasmus oktatói és hallgatói mobilitási szerződés a nápolyi “Università degli Studi di Napoli Federico II”–val, az Università del Secondo Ateneo aversai egyetemmel valamint a Siracusai Egyetemmel is. (Mindhárom magyar referense: Kissfazekas Kornélia)

HIVATKOZÁSOK: 1. Aversa városa 2. UrbanItalia 3. konferenciák Locsmándi Gábor előadása Kissfazekas Kornélia előadása kiállítási tabló 4. hírdetés 5. Első workshop: – Deigner Á., Juhász V., Kelemen B., M. Apreda – Losonczi A., Virág P. – N. Solis, Kund I., Rényi Ö., R. Gautier – Oroszlány M., Falb A. 6. Második workshop