URBANISZTIKAI KUTATÁSOK // 01 / TÖRÖKBÁLINT


Az Urbanisztika Tanszék 2 kredites szabadon választható tantárgyat indít a 2019-es tavaszi félévben harmad-negyed és ötödéves építészmérnök hallgatók számára. A félév során a budapesti agglomeráció városával, Törökbálinttal, pontosabban új városközpontjának beépítésével fogunk foglalkozni. A település és a helyszín megismerését követően olyan programot fogalmazunk meg a város számára, amely méltó új központjához, és amely alkalmas a terület új léptékű fejlesztésére. A félév végére 1:500-as léptékű beépítési változatokat dolgozunk ki, amelyek alapjául szolgálhatnak egy új városrendezési szabályozásnak a területre. Ez a lépték a legalkalmasabb a városi- és az épület léptékű kérdések, illetve azok összefüggéseinek elmélyült tanulmányozására.

A féléves programnak két újszerű eleme is lesz: az egyik, hogy a „Biztonságos város” nemzetközi program (SAFECITY) keretében a tervezés során figyelembe vesszük annak szempontrendszerét, másrészt a kurzusnak lesznek környezetpszichológus doktorandusz hallgatói is, Dúll Andreának az ELTE környezetpszichológus professzorának vezetésével. A félév során megismert témák a várossal foglalkozó TDK dolgozatok alapjául is szolgálhatnak.

Az órákat kéthetente, csütörtökönként 14 és 18 óra között fogjuk tartani műtermi keretek között.

Várjuk a város és az építészet iránt érdeklődő építész hallgatókat a féléves kutatásra, amely az Urbanisztika Tanszékre most jelentkező Komplex1-es hallgatók számára különösen hasznos lehet.

Pálfy Sándor DLA