TDK+ // MEGÚJULÓ VÁROSI KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATA

A BME Urbanisztika Tanszék együttműködésben a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központtal kutatási témát hirdet Budapest megújítandó közterületei használatának vizsgálatára. A kutatás célja olyan térhasználat-vizsgálati módszerek kidolgozása és alkalmazása, melyek kézzelfogható eredményekkel szolgálnak a belvárosi közterületek megújítás előtti és utáni használatának értékeléséhez.

DT00

Az élhető városok egyik legfőbb attribútuma az, hogy köztereik élettel teliek, azokat sokan, sokféleképp használják-használhatják. Az épített környezet kialakítása meghatározó szereppel bír a közterek használatát illetően. Az elmúlt évtizedek nemzetközi városépítészeti kutatásainak jelentős része foglalkozott a köztéralakítás és -használat összefüggéseivel, az emberek köztéri viselkedésének tanulmányozásával. Magyarországon az ilyen típusú kutatások egyelőre kevéssé elterjedtek, azonban az intenzív városmegújítási folyamatokkal párhuzamosan ezek egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert, és szerencsére egyre több, a témával foglalkozó szakirodalom válik itthon is elérhetővé.
A jelen kutatás keretében a közeljövőben megújítandó két belvárosi közterület, a Nyugati tér egy része és a Nehru-part vizsgálatára várunk tanulmányokat. A kutatás törzsét a helyszíneken végzendő szisztematikus, célzott köztérhasználati megfigyelések és felmérések jelentik, amit ezek dokumentálása és elemző feldolgozása követ.
A kutatás jellegéből adódóan elsősorban kétfős csapatok jelentkezését várjuk. A Design Terminál a legkiemelkedőbb pályázatok továbbfejlesztését szakmailag támogatja, valamint elősegíti az esetleges további szakmai együttműködéseket.
A szűk jelentkezési határidőre való tekintettel (09.29) az érdeklődők lehetőleg mielőbb keressék meg Germán Tibort (german.tibor.endre@gmail.com) a további részletekkel kapcsolatban!