RECOVERY / VISSZA A VÁROSBA?

Az Urbanisztika Tanszék 2021-es tervezési és kutatási témái

Néhány hónappal ezelőtt még nem is sejtettük milyen változások és átalakulások előtt áll az életünk. Egy évvel korábban – a Változó Klímák tematikus program bevezetőjében – ezt írtuk: A tudományos előrejelzések alapján világunk minden korábbi átalakulásnál intenzívebb változás előtt áll. Ugyan tudtuk, hogy a minket körülvevő komplex rendszerek egyre több bizonytalansági tényezőt rejtenek, de nem sejtettük, hogy az “összeomlás” ilyen hamar bekövetkezik. A COVID 19 vírus hatására megváltoztak a hétköznapjaink, gyökeresen átalakultak emberi kapcsolataink, és az épített környezethez, különösen a városi közterhekhez való viszonyunk változott meg radikálisan. Köztereink kiürültek, miközben a kikapcsolódást – részben kényszerűségből – egyre inkább a privát tereinkben keressük. A sokszínű, sűrűn lakott belvárosok veszítettek vonzerejükből és érezhetően megindult a városokból való kiáramlás is.


Forrás: https://filmreaktorglobal.com/blog/empty-budapest-during-covid-19-lockdown

De mi lesz a Covid 19 után? Minden visszatér a régi kerékvágásba vagy megerősödnek az egyedi táji karakterrel bíró vidéki és lazább városszéli helyzetek? Visszanyerik, visszanyerhetik a városok a korábbi vonzerejüket?  Azt sejtjük, hogy minden korábbinál nagyobb szerepe lesz olyan tulajdonságoknak, melyek a városi infrastruktúrák és hálózatok rugalmasságát (resilience) és alkalmazkodóképességét (adaptability) segítik elő. Olyan fejlesztésekben kell gondolkodnunk melyek változó igények és változó feltételek mellett is működőképesek tudnak maradni és mindenekelőtt biztosítják a városlakó közösségek igényeinek kielégítését. Ugyanakkor nem tudjuk, hogy mindez milyen hatással lesz élettereinkre, hogyan fog ez érvényesülni a fejlesztések, a beépítések és különösképpen a városi közösségek szintjén.

A következő évben a kiemelt témánk a RECOVERY/ azaz a helyreállítás, a felépülés, a talpra állás lesz. A városias és kevésbé városias területek megújulásának lehetőségeit vizsgáljuk alulhasznosított, átalakulás előtt lévő vagy éppen degradálódott  területeket a fókuszba helyezve, de mindvégig szem előtt tartva az “új világ” még csak formálódó kihívásait.

Az Urbanisztika Tanszéken a követező időszakban a fenti kihívások építészeti, városépítészeti tervezési aspektusait vizsgáljuk, több tárgyban és kutatásban :

  • / Városépítészet 2
  • / Tanszéki terv tárgyak; Kiskomplex; Komplex tervezés; Diplomatervezés
  • / Választható és kutatási tárgyaink
  • / Tudományos Diákköri Konferencia – “RECOVERY” szekció
  • és még sok minden más…

Várunk benneteket a tantárgyainkon és rendezvényeinken!