ALKOTÓHÉT 2017 / PÉCEL KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS – INSTALLÁCIÓ


Az Urbanisztika Tanszék és a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék közös projektje
Projektvezetők: Alföldi György, Sajtos István
PÉCEL

Előzmények
Az Urbanisztika Tanszék idén tavasszal kezdi meg Pécelen a városrendezési/fejlesztési tervek megalapozását KÖZÖSSÉGI TERVEZÉSsel. A folyamatnak több lépése van: folyamatos internetes (honlap, FB) kommunikáció, szakmacsoportos beszélgetések a helyi szervezetekkel, 4 városrész megkeresése nyilvános helyszíni rendezvénnyel, az egész várost érintő rendezvényen való részvétel, döntés előkészítő anyagok készítése. A közösségi tervezés célja, hogy közel hozza egymáshoz az embereket, nyilvánosságra kerüljenek az ott élők ötletei, az önkormányzat megismerje a konfliktusokat és problémákat. A közösségi tervezés segíti a várost abban, hogy a fejlődés közös ügy legyen, hogy a városlakók bekerüljenek a közös gondolkodásba, hogy a közös értékek megismerésre és megvitatásra kerüljenek.

Alkotó heti projekt
A két tanszék a KÖZÖSSÉGI TERVEZÉSi folyamat helyszíni rendezvényein használható, a helyszínre reagáló innovatív szerkezeti megoldásokkal operáló installáció kialakításába, tervezésébe, kivitelezésébe fogja a jelentkező hallgatókat bevonni. Az installációhoz egyszerű fa/vászon szerkezetet tervezünk használni. A feladat a helyszint megismerni, kiválasztani a legjobb helyeket ahol a rendezvényeken a KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS során felállításra kerül majd, a helyszin adottságaira, hangulatára, “genius loci”-jára reagáló installáció, amely ugyanakkor a kommunikációt is szolgálja.

Alkotó heti folyamat
A minket választó hallgatók az első napot a helyszínen töltik, ismerkednek a városrészekkel, a helyszinnel, fotók és videók segítségével rögzítik az adottságokat, kiválasztják az alkalmas helyeket. Délután a helyszínen előadásokon megismerkednek a KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS menetével és közösen döntenek a helyszinekről. Meghívott vendégünk: Marthi Zsuzsa főépítész. Másnap az egyetemen zajlik a tervezés. A projekt vezetőivel együtt születnek meg a döntések és a tervek. Megindul az anyagok beszerzése Vendégeink lesznek a KÖZÖSSÉGI TERVEZÉSben résztvevő képzőművész és építészek Garay Márton, Klaniczay János, Kurucz Olívia, Monory Ráhel, Monory Rebeka. Érdemes a véleményüket megismerni, hiszen ők fogják használni a szerkezeteket és lehet, hogy jó ötleteik is vannak. Harmadnapon egy asztalos műhelyben indul meg a kivitelezés. Reméljük, hogy a 4 installációból egy elkészül. A műhelyben kapunk segítséget. Negyednapon a bemutatón az istallációval szereplünk/ vagy a folyamatról készült képekkel és videókkal.

Utóélet
A KÖZÖSSÉGI TERVEZÉSi események tervezetten 2017.05.06-án és 2017 június elején lesznek. Azokat az alkotó heti projektben résztvevő hallgatókat, akiknek megtetszik a KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS és szeretnék látni, hogy az installációjuk hogyan kommunikál a helyiekkel, szívesen látjuk az eseményeken, mint “munkatársat”.

Alföldi György, Sajtos István