TANSZÉKI TERV 2 / CORONA TOURS 2020

Corona Tours 2020 – Vírusbiztos vakáció: all-inclusive tengerpart helyett fenntartható Dunapart ?

Oktatók: Kádár Bálint PhD  tankörvezető / Kukucska Gergely, Klaniczay János
Tantárgyfelelős: Kádár Bálint PhD

ÚJ IDŐPONTBAN HÉTFŐNKÉNT 14:00-17:00

A BME Urbanisztika Tanszék TT2 tantárgya keretében elgondolkozunk azon, hogy mi hiányzott a 2020-as pandémiás nyárból, és miként lehet az amúgy fenntarthatatlan nemzetközi idegenforgalom helyett a vírusok idején is működtethető, a helyiek erőforrásaira építő, ám mégis minden igényt kielégítő vakáció-élményt nyújtó belföldi turizmust építeni egy álmos Duna-parti településen – ez esetben Ráckevén. Rengeteg kérdés merül fel, ami soha nem volt még ennyire aktuális. Miként lehet koncerteket, táncos bulikat tartani a pandémia idején? Miként válhat a Duna versenyképessé a tengerpartokkal? Hogyan tud egy helyi közösség valódi vendéglátó szerepbe kerülni, hogy vonzó legyen vidéken lakni és a helyi értékekre építve lehessen egyedi és izgalmas identitást építeni?

A fenti kérdéseket egy valódi komplex fejlesztési tervben fogjuk félév végén megválaszolni, de ez nem a 3 kredites tárgy kereteiben készül, hanem európából jött Erasmus hallgatók 8 kredites tervezési tárgyában fog megtestesülni. A TT2 párban dolgozó magyar hallgatói a félév első felében előkészítik a válaszaikat a fenti kérdésekre, hogy a félév második szakaszában konzulensekké váljanak, és angol nyelven, az addig készített rajzaik és prezentációik segítségével megértessék a nemzetközi tervezőcsapatokkal, hogy mit kell tervezniük, hogy létrejöjjön ez az új tipusú turisztikai desztináció. A végeredmény egy látványos közös munka, amelyet hasznosítunk Ráckeve DANUrB programban vállalt fejlesztési folyamatában.

A félév során kapcsolódunk a nemzetközi DANUrB program munkájához, találkozunk Ráckeve vezetőivel és kulturális szereplőivel, és az Urbanisztika tanszék szakértelme mellett a 8 kredites interdisciplinary design tantárgy keretében az Építészettörténeti és Műemléki tanszékkel is együttműködünk.

MOODLE OPEN // MOODLE PASS