ÖNKORMÁNYZATI FŐÉPÍTÉSZ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

 


 Az épített- és természetes környezet felelős alakítása, illetve védelme Magyarországon minden építész alkotmányban rögzített kötelessége. Az önkormányzati foépítészre, aki egy egész település, sot adott esetben még ennél is nagyobb területnek a felelose, ez fokozottan érvényes. Településeink arculatának többségét napjainkban – hatékonyan muködo önkormányzati foépítész hiányában – nem a közérdeket szolgáló egységes építészeti-városépítészeti koncepció, hanem az ingatlanpiacba befektetett toke minél hatékonyabb megtérülésére törekvo, egyéni érdekek határozzák meg. Az ország kevés településén muködik a közérdekeket érvényesíteni akaró és tudó, eros önkormányzat, és azt képviselo polgármester. Azok közül is kevés alkalmaz érdemben foépítészt, aki a helyi önkormányzatnak az építési törvényben meghatározott, az épített környezettel kapcsolatos feladatainak ellátását szaktudásával segíti elo, az önkormányzat, a polgármester szakértoje lehet. Magyarországon 3100 feletti a települések száma. A számon tartott foépítészeké 300 alatti, ez kevesebb, mint 10%. A felkészültségük, alkalmasságuk, elhivatottságuk tekintetében rendkívül nagy a szórás.

Az önkormányzati foépítészi hivatásra való alkalmasságnak a szakmai felkészültségen kívül számos egyéb, emberi tényezoje is van, mint például a közügyek iránti érzékenység, a kommunikációs képesség, az érdekérvényesíto képesség, a tárgyalóképesség vagy a „gazda szemlélet”-hez szükséges alázat.

Az önkormányzati foépítész jogszeru muködésének feltételei az 1998. január elsejétol érvénybe lépett új építési törvény, és a megjelent rendeletek által már biztosítottak. Emiatt elmondható, hogy az érvényben lévo jogszabályok által a „forma” – az önkormányzati foépítészi munkakör – már biztosított, az indítandó szakmérnöki szakon tervezett tanulmányok segítségével ezt a formát kívánjuk tudással, „tartalommal” megtölteni azért, hogy az önkormányzati foépítészek a természetes- és épített környezetünk alakításának valóban meghatározó, pozitív szereplőivé válhassanak.

Budapest, 2013 december