ERŐ ZOLTÁN // CÍMZETES EGYETEMI DOCENS

ero_zoltan

Hivatalos indoklás:

Erő Zoltán széles szakmai látókörével, az építészet és a városfejlesztés problémaköreinek komplex látásmódjával, kiváló előadói készségével és kapcsolatteremtő erejével közel két évtizede a BME Urbanisztika Tanszék rendszeres meghívott magyar és angol nyelvű előadója, aki sokéves gyakorlati tapasztalatával minden alkalommal emeli az építészkari oktatás hitelességét, élményszerűségét, az egyetem kapcsolódását a városépítészeti és településfejlesztési gyakorlathoz.

Részletes indoklás, szakmai életút ismertetése:

Erő Zoltán, aki 1982-ben végezte el a BME építészmérnök Karát, több évtizede segíti az Építészmérnöki Kar oktatási munkáját. Szakmai karrierjét ingatlan-felújítási, majd műemlékvédelmi területeken kezdte, 1995-ben alapította, azóta vezeti a Palatium Stúdió Kft-t, amelyben széles szakmai látókörének megfelelően jelentős városstratégiai, városfejlesztési, épülettervezési, városrehabilitációs tevékenység mellett közlekedési, köztértervezési és műemlékvédelmi feladatokat teljesít kiemelkedő színvonalon.

Az ezredfordulón meghatározó tagja volt Budapest első fejlesztési koncepcióját kidolgozó csapatnak, de nevéhez fűződik a Főváros rehabilitációs koncepciójának és finanszírozási rendszerének kidolgozása, aminek hatására látványosan megindult a pesti eklektikus városközpont megújulása. A stratégiai tervezés mellett a kétezres évektől kiemelkedő szintű környezetalakítási tervek kerültek ki a Stúdióból, akár Budapesten a Bartók Béla út, a Kosztolányi tér megújítására, akár vidéki városaink (Sümeg, Ajka, Hatvan) közterületeire tekintünk. 2005-től a Stúdió legnagyobb munkája az M4 metró állomások tervpályázat alapján elnyert építészeti generáltervezése volt, Erő Zoltán koordinálta a teljes folyamatot. Emellett a Palatium Stúdió formálta több állomás (Kelenföldi pályaudvar, Bikás park, Kálvin tér) arculatát is. Tevékenységük kiemelkedő kortárs metró-arculatot eredményezett, amely nem csak a hazai szakmai és laikus közönség körében népszerű, de nemzetközi elismeréseket is kapott. Az M4 kiemelkedő szintű megoldása további megbízásokat eredményezett a közösségi közlekedés területén, így a Milleniumi Földalatti és a M3 felújításának tervei készültek, készülnek az irodában.

A kortárs építészeti feladatok nem szorították háttérbe a műemléki értékek iránti elkötelezettségét, Erő Zoltán mindig figyelemmel fordult az ilyen feladatok felé. Kiemelendő ezek közül a Komáromi Monostori Erőd felújításának hasznosításának tervezése, amely Europa Nostra díjban részesült. Irodája olyan munkákban vesz részt, mint a Pannonhalmi Apátság külső tereinek fejlesztése, ahol egyszerre kellett alkalmazkodni a történeti értékekhez, a fenntartható fejlesztési koncepciókhoz és a magas minőségű kortárs építészeti fejlesztésekhez.

Erő Zoltán Urbanisztikai Tanszék különböző kurzusaiban tervezői munkássága tapasztalatait is hasznosítva műemlékvédelmi, városfejlesztési és városrehabilitációs témákban tart előadásokat, amelyek rendkívül széles látókörét, tájékozottságát, alapos szakmai felkészültségét tükrözik. Karakteres, egyéni látásmódja kitűnő előadói készséggel párosul magyar, angol és francia nyelven is. A tanszék által vezetett Urbanista Felsőfokú Szakirányú Továbbképzésének is rendszeres előadója.

Erő Zoltán építész külsős oktatói tevékenységével, az oktatóinkkal kiépített szakmai és baráti kapcsolataival komolyan gazdagította a Kar képzési profilját, reméljük, hogy a jövőben is számíthatunk segítségére.