Változó klímák / Tervezés és kutatás az Urbanisztika tanszéken

A tudományos előrejelzések alapján világunk minden korábbi átalakulásnál intenzívebb változás előtt áll, még akkor is ha az emberiség felkészül ezek kezelésére. A klímaváltozás, a túlnépesedés, az urbanizáció új kihívások elé állítja az emberiséget és természetesen egyidejűleg az építész, városépítész szakmát is.

A világ vezetői 2015 szeptemberében New York-ban egy történelmi ENSZ-csúcstalálkozón elkötelezték magukat amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással és harcolnak az igazságtalanság ellen. A 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer egy jobb jövőt kínál bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte.
A 193 ország által egyhangúlag elfogadott 17 fenntartható fejlődési cél (SDG-k) a fejlődés új egyetemes mércéjét állította fel annak biztosításával, hogy senkit sem hagynak magára. Az SDG-k mögött álló célkitűzések és indikátorok egy viszonyítási alapot jelentenek az előrehaladás sikerességének méréséhez. (http://www.unis.unvienna.org/)

A fenntartható fejlődési célok között megjelenik a “Fenntartható Városok és Közösségek” programja, melynek célja, hogy “A városokat és településeket befogadóvá, biztonságossá, alkalmazkodóvá és fenntarthatóvá tegye.” Az Urbanisztika Tanszéken a követező időszakban a fenti kihívások építészeti, városépítészeti tervezési aspektusait vizsgáljuk, több tárgyban és kutatásban :

Városépítészet 2 /
Kiskomplex / Tanszéki terv 1Komplex tervezés / Diplomatervezés
Választható és kutatási tárgyaink
Tudományos Diákköri Konferencia – Művészeti és Tudományos szekció
és még sok minden más…

Városaink alkalmazkodó- és ellenállóképességének kialakításában egyre fontosabb kérdéssé válik az épített környezet fenntarthatósága, a városi hőszigetek csökkentése, a szociális problémák és változó helyi társadalmi aspektusok megválaszolása, valamint az eltérő léptékű városi rendszerek megtervezése és az átalakulás további fontos tényezői is…

Várunk benneteket a tantárgyainkon és a rendezvényeinken!