KOMPLEX // 2019 TAVASZ // borderline / TÉTÉNY(CAMPONA)


UF/lab
KOMPLEX STUDIO 2019
“borderline”

Vörös Tamás DLA és Pintér Tamás

…határvonal; rengeteg értelmezési lehetőséggel. A mi megközelítésünkben a táji és városi helyek, helyzetek valamint az ezekhez kapcsolható történések meghatározottságából következik. A jelentős események feljegyzésre kerülnek, újabban képek is készülnek róluk, ugyanakkor némelyek csak a népi hagyomány által adódnak tovább. A változásoknak térbeli lenyomata is van; ezek az épített települési szövetbe ugyanúgy beágyazódnak, mint a művelés által alakított táji környezetbe. Természetes módon ezek együttesen határozzák meg a kultúrális, társadalmi és gazdasági jelenségek terét. A formálás mindig kettős jelleget mutat, leíró és térbeli formái együttesen határozzák meg a kialakuló közeget. Különös, hogy az idővel egymásra rakódó rétegek, és kölcsönösen ható aktusok a megismerés egy bizonyos pontján egyszerre válnak érzékelhetővé. Evvel együtt: nagyon ritkán fejthető fel az összes szál, egy-egy titok mindig ottmarad egy későbbi felfedezés reményében.

A közös munka során kísérletet teszünk Nagytétény, Tétény, vagyis Campona települési központ rétegeinek feltárására, valamint lehetséges jövőjének városépítészeti és építészeti eszközökkel való alakítására. Az egykori római castrum, a birodalom – Duna által természetes módon meghatározott – védelmi vonalán jelentős szereppel bírt; a Ripa Pannonia (közhasználatú nevén limes) kiemelt pontja mára UNESCO Világörökségi várományos helyszín, különös táji kapcsolatokkal, a barokk kastély révén kínálkozó turisztikai, és változatos hasznosítási lehetőségekkel, valamint nyilvánvalóan számos problémával, …de van ott egy főutca is mely ott, és úgy “meglehetősen valószínűtlen kanyart tesz”*, Budapest egyik külső kerületének peremén…
*https://dunaiszigetek.blogspot.com/2012/06/csaszar-elkerulo-utja-nagytetenyben.html

Az UFlab KOMPLEX STUDIO a két féléves komplex keretein belül a tervezés három jelentős folyamatát hivatott megerősíteni. Így az egy év során; (1) a vizsgálatok, elemzések, analógiák, és egy – nagyobb léptékű – jövőkép kialakítása mellett, (2) az építészeti program és koncepció alkotás, valamint (3) a megvalósítás építészeti és műszaki tervezése azonos módon jelenik meg. Mind az órai munka (workshop, konzultáció), mind a beadások (féléves terv, zh) azt a célt szolgálják, hogy a megszerzett tapasztalatok és tudás a közös munka révén egy integrált tervezői szemléletben és eszközrendszerben egyesüljön.

/TÁRGYADATLAP – TEMATIKA

/PLAKÁT