szavak mögött : behind words

Megjelent tanszékünk új kiadványa – ebook formátumban;

2007-2018 / válogatás a BME Építészmérnöki Kar Bevezetés az építészetbe elsőéves tantárgy hallgatói munkáiból (szerk.: Benkő)

2007-2018 / selected projects from the first-year introductory course of the Faculty of Architecture, Budapest University of Technology and Economics (BME) (ed.: Benkő)

Számos építészeti kísérletező enciklopédia, szótár, idézeteket képekkel kísérő könyv létezik, ez a kiadvány is ebbe a sorba illeszthető. Mégis más. Nem a szakma írja, hanem a gyermek- és felnőttkor határán álló elsőéves építészhallgatók tablóiból áll össze a szavak mögé mutató válogatás. Személyes helyzet- és korképet ad a hazai épített és társadalmi környezetről. Nem tankönyv, hanem közös építészeti emlékkönyv.

A feladat 2007-ben Paul Valéry „éneklő” épületekről szóló idézetével indult, majd 2009-től már évente több kiadott szó adta az alapját házak, terek bemutatásának. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán tanuló, évente kezdő kb. 250 diák számára kötelező egyetemi feladat a formai keretek kötöttsége ellenére a szavak közti választás, a személyes kötődésű helyszínkeresés és az önálló, konzultációval nem segített bemutatás egyedisége révén a szabadság terepe. Az építészet egy-egy szó mögé bújva jelenik meg, a tablók egyéni gondolatokat, megélt érzéseket fejeznek ki. Még laikusan, mégis nagyon éretten szemlélődve és érdeklődve mesélnek a gyorsan változó fizikai és társadalmi környezet egy-egy konkrét, az alkotó által jól ismert helyéről.

A válogatás a Valéry idézethez 2007-ben adott tablókkal kezdődik, és a 2008-asokkal zárul, közé ékelődik be az elmúlt 10 tanév 88, a magyar abc rendbe állított szó oldalpárja. A választott szó elsődleges jelentése mögött az építészethez köthető számos árnyalat jelenik meg, a példák többsége az elsőéves építészhallgatók fiatalkori lakó- és élmény-helyei. A szó mellett lényeges a bemutatás éve (mivel ismerve egy-egy példát azonnal tudatosítható az esetleges változás vagy a változatlanság társadalmi, gazdasági háttere) és a helyszín, a fizikai környezet (ahova az oldalsávba írt geo referencia koordináták vezetnek).

Kiváló tablók születettek. Utólag is köszönöm hallgatóim igényes, őszinte és elgondolkodtató munkáját. A kiadványban az egyes szavakhoz csak két oldal tartozik, így az évente beadott tablók mindössze öt-nyolc százaléka látható. Egy válogatás soha nem tud igazságos lenni, a nehéz szavakra csak néhány (pl. fraktál, mátrix, nomád), a könnyebbnek tűnőkre (pl. emlékezet, fenyő, társ) sok beadandó érkezett, illetve fontos volt a példatár diverzitása is, a helyszín ismétlések elkerülése.

A könyv élmény lehet nemcsak a szerzőknek, hanem az egyetemi társaknak, az egyes példákat, alkotókat vagy a műegyetemi építészképzést ismerőknek. És az építészetet „költőien” használóknak.

Budapest, 2019. január 11.

Benkő Melinda
a Bevezetés az építészetbe (BME) tantárgy előadója