ALKOTÓHÉT 2016

urb ALKOTÓHÉT 2016 banner

A 2016-os tavaszi alkotóhét vertikális műtermeihez az Urbanisztika Tanszék az alábbi csoportokat hirdeti meg, melyekre jelentkezni a NEPTUN-ban lehet!

 

01a A Balaton körüli utazás során a vízpart modern építészetének karakterjegyeit gyűjtjük össze és a mintázatokból egy alternatív grafikai elemkészletet állítunk elő. A helyszíni mintavételezéssel előalló kollekcióval a vízparti fejlesztések “haute couture” látványterveinek kritikájaként a digitális és papír alapú technika határán kísérletezünk. A regionális karakterekből építkező kollekcióval az egyre inkább életmód magazinok képi világát idéző renderek kollektív elemkészletének felfrissítése a cél, az eredményként létrejövő vágásmintákat közösségi felületeken tesszük letölthetővé.

Wettstein Domonkos
behance.net/balatoncutout

Elosztanánk Budapest kerületeit, vagy valamilyen szisztéma szerint zónákra bontanánk a várost, amikből válogathatnának. Ezeken a helyszíneken kellene ortofotókat készíteni a hallgatók által kiválasztott épületek homlokzatairól ( körülbelül 10 épület, melyekből már könnyedén lehet szelektálni). Miután ez megtörtént az elkészül képekből montázstechnikával egy workshop keretein belül közösen feldolgoznánk a képeket. Készítenénk egy zártsorú beépítést, a homlokzatokat egymás mellé helyezve, így állna össze az utca.

Pálfy Sándor / Bercsényi Fotókör / Szekeres Attila
azenutcambudapest.tumblr.com

brutal 2 A brutalist buildings, az architecture of doom, a socialist modernism, ill. a utilitarian architecture budapesti képanyagából indított hol járunk játék. Ezeknek az épületeknek a nagyrésze közismert, azonban jónéhány olyan helyszín is akad, amit csak helyismerettel lehet megfejteni. Cél, a rendelkezésre álló kb. 3 nap alatt a lehető legtöbb épület megtalálása, opcionálisan azok kritikai elemzése.

Fenes Tamás/Vörös Tamás
BRUTAL BUDAPEST a behance.net-en

06a Az alkotóhét 4 napja során körbejárjuk a hallgatókkal a városi séták jelenségét mai városainkban, a séták szervezésének metológiáját, a városok bemutathatóságának problémáit. Ehhez alapul szolgál Klaniczay János Hello Turiszt! című TDK dolgozata. Az előadások és egy mintaséta után a hallgatóknak saját sétát kell megalkotniuk (körülbelül 3-­4 fős) csoportokban, majd megszervezni a sétát, és kipróbálni a tankörön belül. A saját séták körüli feladatokat (könyvtárazás, kutatás, sétavezetés, dramaturgia stb.) a hallgatók feloszthatják. Célunk megkeresni több budapesti városi sétákat szervező céget is, hogy egyik nap ők meséljenek, akár vigyenek el minket egy profi sétára.

Kádár Bálint / Építész Szakkollégium /Klaniczay János
behance.net/epiteszsetak16

02c Siófok tavasszal?! Naná! Persze nyáron is, hiszen ott lesz az Urbanisztika Településkutató TDK Tábora idén augusztusban! Az Alkotóhét lehetőséget ad rá, hogy egy nagyobb társasággal körülnézzünk Siófokon, próbáljuk megérezni a hely hangulatát, kérdéseit, rejtélyeit. A feladat legfeljebb négy fős csoportokban, tetszőleges technikával elkészíteni a tábor egyperces teaser-jét. Kedden Budapesten készülünk, szerdán forgatási napot tartunk Siófokon, csütörtökön-pénteken vágunk. Gyere, ha szeretnél TDK-ázni, mert ötletekre lelhetsz! Gyere akkor is, ha még hezitálsz, mert a helyszín, a társak és az oktatók meghozhatják a kedvedet! És gyere akkor is, ha csak a filmezés érdekel, mert a Balaton gyönyörű tavasszal, sütni fog a nap és jó lesz a társaság! Várunk!

Szabó Juli /Varga Imre
behance.net/siofokteaser

05a A Transmodern (Translations of Moderinsm) kollektíva a közép és kelet-európai háború utáni modern építészettel kapcsolatos kutatók és érdeklődők platformja. A fél éve Budapesti konferenciával indult együttműködés következő eseménye Berlinben lesz április 28. és 29-e között a Collegium Hungaricum Berlin épületében. A kiállítással egybekötött konferencia fókuszpontjában most a korszak vizionárius alkotói, azok elképzelései és utópisztikus illúziói állnak összevetve a szocializmus létrejött valóságával, az elveszett szocialista utópiával. Ehhez az eseményhez kapcsolódóan jönne létre az alkotóhéten a Transmodern workshop, melynek célja, hogy a hallgatók rapid, ám szemináriumi jelleggel megismerjenek egy eddig az egyetem keretei között nem feldolgozott és kevésbé ismertetett építészeti és szakmatörténeti tudást, amellyel kapcsolatban aztán médiumfüggetlen kortárs reflexiókat kell megfogalmazniuk. Az így létrejött anyag képezné a Berlini Transmodern fórumhoz kapcsolód kiállítás anyagát, amely létrejöttéhez és építéséhez a hallgatók az alkotóhét időtartama után is hozzájárulhatnának.

Bach Péter / Csóka Attila Róbert / Molnár Szabolcs / Smiló Dávid
behance.net/transmodern