48. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem // 2015

A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület 2015-ben immáron 48. alkalommal rendezi meg a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemet.

Az idei előadások, beszélgetések, tanulmányi út az egyház városépítő szerepét járja körül. A programot, amelyről a www.sune.hu oldalon is olvashatnak, 2015. június 29. és július 2. között rendezzük meg.

A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem megújítása és hagyományainak megtartása érdekében, öt évvel ezelőtt eldöntöttük, hogy egy Tervező Tábort hozunk létre, a Nyári Egyetem programjait kiegészítve, ahhoz kapcsolódva. A Tervező Tábor célja, hogy egyetemi hallgatók, doktori iskolák hallgatói, szakemberek által összeállított, egy adott település vagy terület problémáit felölelő valós település- területfejlesztési problémával találkozzanak és adjanak ezekre általuk elképzelt megoldásokat.

A Tervező Tábort 2015-ben a Nyári Egyetemet megelőző három napban, 2015. június 26-28. között rendezzük meg. A Tervező Táborban a csoportok a helyszínen, egyetemi és helyi szakemberek közreműködésével, a feladathoz tartozó problémát részletesen felmérik, megismerik. Ebben a három napban elkezdődik a feladat megoldása, amelyet a Nyári Egyetem ideje alatt folytathatnak a résztvevők. A megoldásokat a csapatok októberben a Magyar Urbanisztikai Társaság székházában mutathatják be. A Nyári Egyetem és a bemutató között a kérdéseiket és megoldásaikat egyeztethetik a Tervező Tábor idején megismert szakemberekkel. Ebben az időszakban a csoportok a tagjaik között kialakított megoldásokkal folytatják a Tervező Táborban megkezdett munkát.

A Tervező Táborban résztvevő fiatalok a Nyári Egyetem programját ingyen látogathatják. Részükre a teljes program alatt – Tervező Tábor és Urbanisztikai Nyári Egyetem – a szállást és étkezést, valamint a Tervező Táborból az utazást a Nyári Egyetemre biztosítjuk. A résztvevőknek a hét napos programért, saját költségükön csak a Tervező Tábor helyszínére utazást, a hazautazást és egy 5.000 Ft-os jelképes részvételi díjat kell fizetniük.

Az elmúlt négy évben a Tervező Tábor Vasváron, Keszthelyen, Vaskeresztesen és Celldömölkön valósult meg. Az idei programra több település is jelentkezett, a legvalószínűbb helyszín Szentgotthárd és/vagy az Őrség (Őriszentpéter).